knockeduplife

Vecka 33 32+5

Kategori: Graviditeten


Bebisen:
Nu väger bebisen ungefär 2 kg och är cirka 44 cm lång. Nu bör bebisen (åtminstone för dig som är förstföderska) göra sig redo inför födelsen genom att vända sig upp-och-ner, så att huvudet pekar nedåt i bäckenet. Under de kommande veckorna håller din barnmorska ett öga på bebisens position – vissa bebisar får för sig att de ska vända sig uppåt igen.

Din bebis kranium är fortfarande lite mjukt, eftersom benen inte riktigt sitter ihop ännu så att huvudet lättare kommer ut under förlossningen. Människor föder barn med ovanligt stort huvud i förhållande till mammans bäcken. Övriga delar av bebisens skelett hårdnar däremot nu och huden håller på att bli mindre röd och skrynklig i och med att bebisen lägger på sig underhudsfett.

Mamma:

Om du är förstföderska, kanske bebisen vänder sig nedåt denna vecka och fixerar huvudet mot livmoderhalsen. (Detta händer i ungefär hälften av alla förstagångsgraviditeter.) Om du är omföderska, är det vanligt att detta inte sker förrän sista veckan innan bebisen föds – och i vissa fall inte förrän förlossningen börjar.

Får du svullna fötter och vrister mot dagens slut? Vätskebindning i kroppen, s k ödem är ofta värre senare på dagen eller om det är varmt. Märkligt nog kan detta förvärras av vätskebrist. Din kropp – i synnerhet dina njurar – och bebisen behöver mycket vatten. Om dina händer eller ditt ansikte plötsligt sväller upp, är det viktigt att du kontaktar läkare – det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Jul bilder

Kategori: Allmänt



Ett lass med julklappar till dem små, och fotogeniska Jonas skulle självklart vara med på bild.



Angelica och Far!





Fick ingen riktigt bra bild på Lilla Agnes som inte var lika rädd för tomten det här året. Men bild bevis är det iallafall.






Lite skoter körning på juldagen.



Veteraner mot A-laget juldan. A-laget förlora mot veteranerna.



Farmora, farsan och farbrodern





Lite bilder från detta årets jul.

Julen är över....

Kategori: Allmänt

Och så var denna julhelg över. Det har varit en minst sagt en händelserik julhelg på gott och ont. Vissa saker hade gärna inte fått hända men det är saker som är oundkomligt. Fick en bra helg iallafall och måste ha varit riktigt riktigt snäll iår med tanke på paketet som tomten hade smygit sig in med i min lägenhet. Och om jag är lycklig är det ingen tvivel om! Ska lägga upp lite bilder vid ett annat tillfälle när jag är hemma i Malå igen. Är i Setsele och känner lugnet och har bara myst på sen jag kom hem. Hoppas att alla har haft en god och fridfull jul. Nu ska jag mysa ner mig i soffan en stund och kika på lite tv.

Janne in my heart <3

Kategori: Allmänt

Ska strax in till Härnösand för lite jul shopping, ska bland annat köpa bingo lottor. Kan ju inte skita i de bara för att det snart är jul! Så det blir uppesittar kväll ikväll med Jan Bylund, can´t wait till att få vinna storkosingen den här gången. Har ju inte haft så himla tur med Janne Bylund tidigare, men ikväll hoppas jag att han tänker på att bevara våran relation med att ge mig lite cash, eller en resa, eller om det nu är nödvändigt en ny bingolott åtminstonde!

Angel's share

Kategori: Allmänt

Väskan packad, disken diskad bara mat i magen som fattas, sen bär det av mot Härnösand! Längtar till tusen när man äntligen får träffa små syskonen och bäste mor. Synd bara att man inte får träffa dem längre än vad det blir. Men får njuta av det som erbjuds. Nu ska jag ta och städa bort det sista i lägenheten så den är i toppform. Far och Angelica ska nämligen låna lyan juldan när dem ska ut på hotellet och roa sig, och då kan man ju inte lämna lägenheten ostökig. Ha en super dag allesammans.

Happy holiday!

Kategori: Allmänt

JULLEDIGT!!!

If your blue and you don't know where to go to

Kategori: Allmänt

Idag är det tisdag, vilket betyder att imorgon är det den sista dagen innan det är julledigt! Och som jag längtar. Snart får jag träffa mina syskon och kära mor igen. Något som är bra med att bo så långt ifrån dem är att när man närmar sig att få träffa dem längtar man så otroligt mycket! Ska bli så mysigt att få fira jul med dem igen. Håller på att vara några år sedan vi firade jul alla tillsammans. Imorgon blir det att packa väskan och det är då tur att man är så jäkla tjock nu att man inte kommer i så mycket kläder så packningen blir lätt. Men packningen påväg hem lär vara desto fullare.

Ska ta och göra klart min matlåda sen blir de ärenden på byn innan jobbet kallar. Ha en bra tisdag!

Vecka 32

Kategori: Graviditeten

Bebisen:

I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

 

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

 

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

Mamman:

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Fatso

Kategori: Allmänt

Efter en super lugn och super skön helg så är det nu söndag. Har spelat Bingolotto utan lycka och nu har Bridget Jones startat på tv3. Så efter ett bad ligger jag nu i min sparkdräkt med en skål glass på magen äkta Bridget anda.
Tre dagar kvar sen är det julledigt! :)

Och ja juste, det är ju för tusan 4:e advent idag så nu är det fjärde och sista ljuset tänt.

Finally!

Kategori: Allmänt

Äntligen helg, trodde aldrig denna fredag skulle komma. Ska försöka att verkligen njuta av den här helgen och bara ta det lilla lugna. För till veckan är det eftermiddags vecka, men jag ska bara jobba tills på onsdag. För på torsdags morgonen tar jag bussen ner till Härnösand för att fira jul med min kära mor och syskonen. Julafton just nu får mig bara att få en klump i halsen, varför får man alltid lite ångest när det närmar sig?

Har precis ätit en matlåda och kanske man ska ta och vila en stund tills det är dags att hämta tvätten som snart är klar. Sen får kvällen sluta som den slutar, om jag somnar efter att jag hämtat tvätten får det bli så. Jag menar är det helg så är de.





Ja juste måste ju bara ta och klämma in att jag har väldigt svårt att se mina fötter, och jag har inte storlek 34 på fötterna. Maen håller på att vara nalta stor nu!!







Lusse lelle...

Kategori: Allmänt

Vilken dag det varit idag!
Först och främst blev vi bjudna på jullunch med sågen, och som jag åt. Och gott var det också. Brukar vara lite skeptisk åt att äta på hotellet, men julbord kan man ju nästan inte misslyckas med. Efter jobbet hämtade jag lillasyster på dagis och gjorde henne i ordning inför lucia. Hon blev såå fin. På församlingshemmet lussade barnen, och där blev man fort trött och det tror jag barnen blev med, med tanke på vilket liv det blev efteråt.

Men nu är jag äntligen hemma och slappar i soffan, det jag kan göra bäst. Imorgon är det äntligen helg, så himla skönt.





Go'boken

Kategori: Allmänt

Har haft en betydligt mycket bättre dag idag på jobbet, benen värkte inte lika mycket. Kan ha att göra med att jag drog på mig kärringsockarna (stödstrumpor) idag. Efter jobbet blev det att besöka barnmorskan igen, lillens hjärta låg på 144 och sf-måttet låg på 32. Lillen låg med huvudet neråt och allt annat såg bra ut.

När jag kom hem låg det ett paket i brevlådan, ett paket från Go'boken. Beställde hem för någon vecka sen och nu hade det kommit. I paketet låg det lite smått och gott, men beställde den mest för att få "boken om dig". En jätte mysig bok som man fyller i under barnets första år. Den är jätte fin och bra kvalité. Så ikväll ska jag fylla i början på boken så långt jag kan dvs för framtiden är oviss än. Mys.






Finns inte så mycket att säga

Kategori: Allmänt

Är så fruktansvärt less på att jobba, inte att jobba i sig utan för att jag inte orkar ta i som vanligt. Går tydligen inte att tvär göra någonting, vankar fram till höger och vänster och känns som att det går i slo mo. Och alla dessa trappor!! Fyra trappsteg och jag får mjölksyra i benen. Sammandragningar vid varje litet lyft. Ja ni hör ju hur jag beklagar mig, men jag är inte den som klagar i första taget men nu håller det på att vara riktigt påfrestande allra minst frustrerande! När man äntligen har fått kliva in genom dörren efter en dag på jobbet är man så slut att man inte orkar bry sig om att göra sig "fin". Springer omkring i sparkdräkten utan smink och håret i en boll på huvudet. Men det bästa som finns efter en dags springande är att lägga sig i badkaret med massor av skum och tända ljus och bara ligga där tills hela kroppen ser ut som ett russin. Och kan ni ens tänka er hur skönt det är att sedan lägga sig i sängen och sova några få timmar.

Hur som haver har jag ingenting roligt att berätta utan klagar av mig lite. Men det är inte så länge kvar innan knytet ska anlända, och då lär det bli ännu mindre sömn. Men det kompenseras nog med att lillen äntligen kommit ut och att man faktiskt får känna, klämma, lukta och beundras.

Dags att sova.

To shave or not to shave

Kategori: Allmänt

har hållt på att måla om en sänggavel hela dagen känns det som, och aldrig verkar det bli klart heller. Har dessutom hunnit ta ett skönt bad och då tänkte jag att det var dags att ta tag i att raka benen. Men fy fan skulle aldrig ha påbörjat det för snacka om ett stort projekt. Dels är jag nu mer den mest osmidigste på jorden och hitta en ställning där man kommer åt utan att magen är i vägen är inte lätt. Men efter många om och men lyckades jag tillslut bli klar. Men det kommer nog att dröja ett tag tills nästa gång kan jag lova.

Hur som helst ska jag snart ta och knoppa för imorgon är det förmiddags vecka som gäller. Sov så gott!

Vecka 31

Kategori: Graviditeten

Bebisen:

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

 

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

 

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.


Mamman:

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

 

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

 

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.


Egna tankar:

Nu är skötbordet installerat och i byrån ligger bebis kläderna prydligt ihop vikta. Nio veckor kvar, mer eller mindre. Och det känns verkligen att det inte är så länge kvar, märks att det håller på att vara mindre plats i magen eftersom att sparkarna gör ondare och ondare. Men förhoppningsvis blir det snart mindre och mindre när det ska börja fixera sig. Puss på!

Wake up call

Kategori: Allmänt

Hämtade ut en välkomstpaket igår från apoteket där det innehöll lite små saker samt tre tidningar, så igår när jag kom hem la jag mig i sängen med den nya filten lillen har fått av Angelica och tidningarna. Tillslut gick ögonen ihop och det gick bara inte att hålla sig vaken. Somnade som en stock tills ett samtal kom. Trodde att klockan var tio på morgonen, men tillslut insåg jag att klockan var halv fem på morgonen! Blev gode förvirrad men sen när jag lyckades somna om sov jag till HALV TOLV! Helt sjukt att jag kunde sova så länge, men det gjorde jag iallafall.

Ska snart börja gå iväg till Ishallen för att se Malå spela match. Ha en bra lördag!

Cause you had a bad day

Kategori: Allmänt

Var så trött i kroppen igår, knodden sparkar så hårt mot mellangärdet och revbenen så det känns som att jag har blåmärken på insidan. Så jag tänkte att jag skulle sova ut ordentligt när jag kom hem och att jag inte skulle kliva upp förän jag vaknade av mig själv. Men nog är det just troligt att klockan 8 kommer första samtalet från en försäljare som vill sälja tvättmedel. - Nej tack! Jag är inte intresserad av att få hem nå tvättmedel i en hink. Var på en halvtimme senare det ringer igen och igen och igen. Och så har det trillat in fyra sms om erbjudanden om rabatter på ellos, kappahl och allt möjligt.  Så halv tio fick jag ge upp, lite smått irriterad men ändå klarvaken.

Dem här två veckorna har verkligen tagit knäcken på mig och den här helgen blir det ingen ro heller. Ska måsta fara tillbaka till gamla lägenheten för att fixa till taket en sista gång. Sen ska jag hämta hem en sänggavel som ska målas om. Sen får det banne mig vara nog med att göra saker och stressa. Är nog inte så bra heller eftersom att jag gått ner fyra kilo på två veckor. Nog för att man egentligen ska bli glad när man går ner men det är nog inte så nyttigt just nu. Nu ska jag sluta vara så gnällig men jag vaknade nog helt enkelt upp på fel sida i dag, bokstavligt talat.

Ska bara vänta in farmora så jag kan fara på affären och handla lite mat, hoppas att dagen från och med nu bara blir bättre.

Måndag morgon

Kategori: Allmänt

Klev upp rätt tidigt idag för att hinna göra klart allt i gamla lägenheten, började med att måla väggen igår och idag är det kanterna kvar. Så just nu får det lov att torka lite grann sen ska jag tillbaka och dra en vända till. Får sån fruktansvärd ångest över att inte hinna klart för nycklarna ska lämnas igen idag. Och jag hoppas verkligen att den går igenom besiktningen för annars blire inte skoj.

Jobbar även eftermiddag i veckan så jag måste se till att laga lite mat så man har någon matlåda till ikväll. Ha en bra dag :)

Vecka 30

Kategori: Graviditeten

Bebisen

Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

 

Mamman

Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.

 

Egna tankar: Att gå in i vecka 30 känns som en milstolpe. Nu är det inte så himla länge kvar även fast 10 veckor känns rätt långt bort ändå. 76 dagar tills det är beräknat för att vara exakt. Jag hoppas att dem här tio veckorna går fort så man inte hinner tänka så mycket på hur jobbigt det är.

 

Lång Lördag

Kategori: Allmänt

Har varit i stan hela guds långa dag och shoppat upp lite för mycket pengar, men när jag kom hem såg jag att det inte var särskilt mycket jag hade handlat såg rätt lite ut. Men det var kul att göra stan iallafall, det finns så mycket kläder jag skulle vilja köpa men det går ju inte köpa kläder nu, för jag hade ju inte tänkt se ut såhär för resten av mitt liv. Ska bli ruggigt kul att shoppa sen när man knöst ut lillen.

Är iallafall helt slut i kroppen, värk i fötterna och sista biten till bilen fick jag gå armkrok med Mickan som stöd. Nu är jag iallafall hemma och Ylwa-lii har kommit för att lämna lilla Remus. Så ikväll är jag hundvakt, och just nu ligger han och vilar. Kan knappt låta bli att skratta lite åt hur han ser ut, han har så lång lugg att jag undrar om han kan se något haha. Sen hann han rufsa till frillan i sofftyget så det stod rätt upp. Söt är han.

Ikväll blir det nog att se så mycket bättre och ta det lugnt, för imorrn blire till att måla hallen i gamla lyan samt mammagrupp. Så vila är nog på sin rätta plats ikväll. Får se hur det går för Remus att sova här också. Men det borde inte vara några problem.







Längsta veckan på länge.

Kategori: Allmänt

Och som jag tydligen har väntat på att det ska bli helg, inte för att det kommer att bli en lugn helg men de är alltid skönt att känns att det är helg ändå. Hållt på hela veckan med att pyssla här hemma i den nya lägenheten plus att jag jobbat förmiddag så jag har rent utav inte orkat skriva något här.

Har idag rensat ut förrådet i gamla lägenheten så det är tomt och Kent och Farmora hjälpte mig med de. Det finns nog inte ord för hur mycket jag uppskattar deras hjälp, dem har hjälpt mig med så mycket under alla dessa år att jag nog aldrig kommer kunna ge tillbaka lika mycket. Skulle jag vinna en mille skulle dem få halva åtminstonde. Imorgon blir det Skellefteå där det jag inhandlas lite saker jag måste ha till lägenheten, och på söndag ska hallen i gamla lägenheten målas. Ja ni hör ju själv att denna helg inte kommer bli lika lugn som jag önskar att den vore.

Är helt slut med i kroppen och har som ingen energi över känner jag, så ikväll blir det att fara på pizzan och äta middag med Empan. Kände verkligen inte för att ställa mig och laga mat. Och en pizza slinker nog ner i magen.



Ha en bra fredagskväll!